Tv programma's, goede doelen, het dierenasiel en andere informatie over dier en natuur.

4 tips voor een gelukkig poezenleven

4 tips voor een gelukkig poezenleven

Door op feb 8, 2017 in Huisdieren, Nieuws |

Als je besluit een kater of poes te nemen dan ben je als baasje verantwoordelijk voor alles wat daarbij komt kijken. Je wilt je kat het allerbeste geven. Aandacht en eten is niet genoeg om je kat een gelukkig leventje te laten leiden. Daarom geven we je 4 praktische tips zodat jouw kat zich helemaal happy voelt.

 

1. Basisspullen

Als eerste moet je huis geschikt zijn voor een kat. Het is belangrijk dat er een lekker plekje voor hem is om te slapen. Sommige katten houden van een mandje, anderen slapen graag op de bank of luie stoel en weer andere katten liggen graag in een hangmatje aan de verwarming. Het hangt er dus vanaf waar hij graag slaapt. Handig is ook een goede krabpaal. Zo voorkom je dat meubels of gordijnen hiervoor gebruikt worden! Afhankelijk of je kat binnen moet blijven of naar buiten mag, heb je een kattenbak nodig. Het is natuurlijk heel fijn als je kat naar buiten kan en zijn behoefte daar doet, maar als je op een flat woont of een bijzonder ras hebt dat niet naar buiten mag, is een kattenbak onmisbaar. Ook na een medische ingreep of met oud en nieuw is het soms nodig je kat tijdelijk binnen te houden, dan heb je toch een bak nodig. Vergeet ook niet om een reismandje aan te schaffen voor de ritjes naar de dierenarts of tijdelijk logeeradres tijdens vakanties.

 

2. Een goede gezondheid

Qua voer hebben katten niet veel verschillende dingen nodig. Als je brokjes geeft, heb je een goede basis waarvan je zeker weet dat er alles in zit wat ze dagelijks nodig hebben qua vitamines, mineralen, oliën en vetten. Een kitten heeft bijvoorbeeld extra proteïne nodig om zijn botten, gewrichten en gebit goed te laten ontwikkelen. Een volwassen kat heeft weer extra taurine en omega 6 vetzuren nodig zodat hun vacht, huid en urinewegen gezond blijven. De oudere kat heeft extra vitaminen nodig zodat hij vitaal blijft en een sterker afweersysteem ontwikkelt. In iedere fase van hun leven hebben katten dus andere behoeften. Whiskas speelt hier op in en heeft droogvoer dat geschikt is voor iedere kat, jong of oud. Dit voer is ontwikkeld in samenwerking met dierondezoekscentrum Waltham en bevat alle essentiële voedingsstoffen die je kat nodig heeft zonder onnodige extra toevoegingen én is in verschillende smaken verkrijgbaar. Zo kun je goed afwisselen en kijken wat jouw kat het lekkerst vindt.

Hoewel voeding de basis is voor een goede gezondheid, is het ook belangrijk dat je je kat eens per jaar laat checken door de dierenarts. Deze zal dan gelijk de jaarlijkse vaccinaties voor de katten- en niesziekte geven. Zelf kan je zorgen voor de maandelijkse ontworming, anti-vlo en anti-tekenbehandeling. Er zijn zelfs middelen verkrijgbaar die dit allemaal in één hebben. Denk ook goed na of je je kat wilt laten castreren of steriliseren. In overleg met je dierenarts kan je alle voor- en nadelen hiervan bespreken. Als je er helemaal zeker van wilt zijn dat je niet tegen onverwachte dierenartskosten op zult lopen, kun je besluiten een zorgverzekering voor je kat af te sluiten.

 

3. Lekker knuffelen

Als je met je kat vanaf het moment dat hij bij je woont (ongeacht of het een kitten is of volwassen kat), kroelt, knuffelt en speelt, zal je een tevreden beestje hebben. Als je kat gewend raakt aan lichamelijk contact, is het ook makkelijker om hem bijvoorbeeld door de dierenarts te laten onderzoeken.

 

4. Vermaak

Katten zijn dol op spelen. Jij als baasje kan met ze spelen, maar ook op momenten dat je ze even geen aandacht kunt geven, willen ze zich graag vermaken. Je kunt leuke hengeltjes kopen met daaraan een speeltje, maar ook simpele dingen als een pingpongballetje of een lege doos is garantie voor speelplezier! Je hoeft echt niet te investeren in heel veel duur speelgoed. De simpele dingetjes vinden ze vaak al leuk. Als je zorgt dat er genoeg speeltjes zijn, zal je kat ook niet uit verveling gaan spelen met spullen waar hij niet mee mag spelen zoals de kussens op je bank, elektriciteitskabels, bloemen of planten. Katten die naar buiten gaan zullen zich heerlijk kunnen vermaken met van alles wat ze tegenkomen. Blaadjes, takjes, andere katten en ze kunnen hun jachtinstinct gaan gebruiken. Wees dus niet verbaasd als ze een keer met een muis of vogeltje thuis zullen komen.

Er is dus helemaal niet veel nodig om je kat het allerbeste te geven om een gezond en gelukkig poezenleventje te leiden. Een aantal basisbenodigdheden, goede voeding die past bij de leeftijd van jouw kat, speelgoed en vooral heel veel liefde!

Tip: Je kunt bij Whiskas nu een gratis sample aanvragen. Dus wil jij jouw kat eens een heerlijke maaltijd voorschotelen waarin alles zit wat hij nodig heeft afgestemd op zijn levensfase? Vraag dan nu een proefpakketje aan, zodat jouw kat alles binnenkrijgt wat hij van nature nodig heeft.