Tv programma's, goede doelen, het dierenasiel en andere informatie over dier en natuur.

Beroepsvereniging dierenartsen: iedere hond en kat verplicht verzekerd

Beroepsvereniging dierenartsen: iedere hond en kat verplicht verzekerd

Door op okt 15, 2016 in Nieuws, slider |

Op dit moment is bijna 90% van alle honden en katten in Nederland niet verzekerd tegen ziektekosten. En dat terwijl de medische zorg voor huisdieren steeds beter wordt en wat dus ook een toename in de kosten betekend. Onverwachte hoge kosten stellen huisdiereigenaren vaak voor dilemma’s en als er dure behandelingen gedaan moeten worden die ze niet kunnen betalen, dan wordt al snel gekozen voor inslapen.

Betere zorg
Vroeger kwam je meestal alleen bij de dierenarts voor bepaalde injecties of een simpele ingreep als een castratie of sterilisatie. Tegenwoordig kan de dierenarts veel meer en zijn de kosten dus ook hoger. Een MRI-scan voor de hond kost al snel zo’n 800 euro, een CT-scan zo’n 400 euro en een ‘simpel’ elektrocardiogram al 80 euro. Voor steeds meer mensen is de verbeterde medische zorg daarom onbetaalbaar geworden.

Basisverzekering
Om te voorkomen dat huisdiereigenaren voor vervelende dilemma’s komen te staan, waarbij laten inslapen vaak een laatste uitkomst is, zou een verplichte basisverzekering een oplossing zijn, zegt Erik Gostelie van de beroepsvereniging van dierenartsen. Het zou vooral een uitkomst zijn voor kosten waar je als huisdiereigenaar door overvallen wordt, bijvoorbeeld een aanrijding of een longontsteking. Ook bij chronische ziektes als suikerziekte of een allergie, biedt een verzekering uitkomst omdat je weet dat de aandoening niet over zal gaan en je altijd medische kosten zult hebben.

Het is een steeds groter wordend probleem voor dierenartsen dat huisdiereigenaren medische kosten voor hun hond of kat niet kunnen betalen. Omdat de dierenartsen niet willen dat er dan maar voor inslapen wordt gekozen en ze de dieren niet zomaar aan hun lot willen overlaten, nemen ze nu al vaak bepaalde kosten op zich. Dit is ook een van de redenen dat de dierenartsen nu pleiten voor een verplichte basisverzekering.