Tv programma's, goede doelen, het dierenasiel en andere informatie over dier en natuur.

Ik Zoek Baas: dierenasielen in Nederland

Dierenasielen zijn opvangplaatsen voor dieren die tijdelijk geen thuis hebben. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn:

 

  • ikzoekbaashet dier is weggelopen van huis en kan niet direct aan een eigenaar gekoppeld worden;
  • het baasje kan of wil niet meer voor het dier zorgen. Dat kan zijn door ouderdom of overlijden van de eigenaar, of omdat het dier bepaalde dingen nodig heeft waar de eigenaar niet (meer) voor kan zorgen, zoals een tuin;
  • het dier is een zwerfdier en woont al zijn hele leven op straat, totdat het gevangen wordt door een dierenambulance.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Quarantaine

Eigenaren kunnen een dier naar een asiel brengen als hiervoor betalen. Met dat geld kan het dier tijdelijk verzorgd worden, totdat het een nieuw baasje heeft gevonden. Wanneer het dier in een asiel aankomt, moet het eerst twee weken in quarantaine. Vooral zwerfdieren dragen nog wel eens ziektes mee. Wanneer een dier uit huis is ontsnapt, heeft de eigenaar ook twee weken de tijd om zijn huisdier weer op te halen. Als dat niet gebeurt mag het dier door andere mensen worden geadopteerd.

 

Database

De Dierenbescherming heeft een database opgezet, Ik Zoek Baas, waarin honderden dieren uit erkende asielen in Nederland te bekijken zijn: katten, honden, konijnen, knaagdieren, vogels en schildpadden. Per dier wordt standaardinformatie gegeven, zoals leeftijd en grootte, maar ook of het met kinderen om kan gaan, of het alleen thuis kan blijven, en wat het karakter van het dier is.

 

ikzoekbaas2

 

 

Goede voorbereiding

Veel huisdieren die worden afgestaan aan een asiel werden te snel in huis genomen door hun vroegere baasjes. Deze mensen hebben onderschat hoeveel tijd en geld er gaat zitten in de verzorging van een dier. Om mensen te helpen in te schatten of ze wel of niet goed voor een huisdier kunnen zorgen, staan er tips en tests op Ik Zoek Baas.