Tv programma's, goede doelen, het dierenasiel en andere informatie over dier en natuur.

Is een huisdier voor eenzame ouderen een goed idee?

Is een huisdier voor eenzame ouderen een goed idee?

Door op feb 15, 2017 in Huisdieren, Nieuws, slider |

Eenzaamheid bij ouderen is een belangrijk probleem waar we allemaal iets aan zouden moeten doen. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek blijkt dat 4% van de bevolking zich eenzaam voelt. Laten we hier ook bij vermelden dat dit niet alleen ouderen zijn maar dat de leeftijd hier al bij 15 jaar begint. Uit onderzoek is ook gebleken dat mannen boven de 75 (12%) vaker eenzaam zijn dan vrouwen (5%).

Daarnaast is er te zien dat mensen steeds meer in contact komen met huisdieren. 60% van de mensen geeft dan ook aan een huisdier te hebben of te hebben gehad. Veel ouderen in het verzorgingstehuis geven dan ook aan een huisdier te missen. Hierbij speelt social contact een grote rol. Een hond zorgt er namelijk voor dat je “verplicht” bent een rondje met hem of haar te lopen. Dit rondje zorgt dan weer voor een praatje met mensen op de hal en buiten in de buurt. Een huisdier zorgt er dus eigenlijk voor dat je in contact bent met anderen.

Lisette Broeze, student toegepast psychologie, wil graag middels haar afstudeerscriptie onderzoeken of huisdieren zelfstandig wonende ouderen kunnen helpen. Kunnen deze dieren de ouderen uit het sociaal isolement halen? Wanneer dit het geval is, en de dieren een bijdrage kunnen leveren, zal ZorgDier in Rijssen-Holten een project starten met opgeleide vrijwillige huisdierbegeleiders. Zij zullen dan met een huisdier wekelijk bij de ouderen op bezoek gaan.