Tv programma's, goede doelen, het dierenasiel en andere informatie over dier en natuur.

Tips voor het juiste dieet van kitten tot volwassen kat

Tips voor het juiste dieet van kitten tot volwassen kat

Door op feb 16, 2017 in Huisdieren, Nieuws, slider |

Weet jij eigenlijk wat de voedingsbehoeften van je kat zijn? Hoeveel Poes dagelijks nodig heeft, wat zij precies nodig heeft, wat zij lekker vindt? Veel katteneigenaren weten niet precies wat ze hun kat moeten geven. Daarom geven we je graag wat meer achtergrondinformatie over het voedingspatroon- en behoeften van de kat, zodat je precies weet of je nu het juiste geeft of wat je in de toekomst moet gaan veranderen.

Echte carnivoor

Een kat is een carnivoor. Dit betekent dat het van nature vlees eet. Katten hebben namelijk behoefte aan hoogwaardige eiwitten en die komen vooral voor in vlees. Katten halen, in tegenstelling tot honden, hun energie uit eiwitten. Vandaar dat ze er veel van nodig hebben. Zeker een kitten heeft dit nodig om goed te kunnen groeien. De eiwitten worden in het lichaam omgezet naar glucose, de brandstof voor alle cellen in het lichaam. In de natuur vangt een kat voornamelijk kleine prooidieren als muizen en vogeltjes. Deze prooien bevatten van nature veel eiwitten, weinig vetten en heel weinig koolhydraten. Daarom is het belangrijk om voor voer te kiezen dat deze voedingsstoffen bevat. Dit ondersteunt namelijk de groei en zorgt ervoor dat je kat voldoende energie heeft.

Eetmomenten

Een kat eet verspreid over de dag gemiddeld 10 tot 20 keer een kleine hoeveelheid. Dit komt doordat de maag van een kat maar een kleine vullingscapaciteit heeft en niet in volume kan toenemen. Door het eten van kleine hoeveelheden, blijft de zuurgraad van de urine (de pH-waarde) op peil. Als de pH-waarde van de urine te hoog of te laag is, kan de kat last krijgen van blaasgruis of blaasstenen. Als een kat drie keer per dag een grote maaltijd eet, dan daalt de zuurgraad van de urine in één keer sterk om vervolgens in de periode tot de volgende maaltijd weer te stijgen. De meeste kattenbaasjes geven hun kat drie maaltijden per dag. Hierdoor is de kans op problemen met de urinewegen groter, vooral bij volwassen en seniorkatten. Het is daarom van belang dat je kat voldoende mineralen binnenkrijgt om de urinewegen gezond te houden. Kies daarom voor volledige voeding zoals het voer van Whiskas dat inspeelt op de behoeften van iedere levensfase van jouw kat.

Nat of droog

Je kunt je kat zowel nat als droogvoeding geven. Beiden hebben zo hun voordelen en zijn verkrijgbaar voor alle levensfases van de kat; van kitten tot volwassen kat, van actieveling tot de oudere kat. Bij natvoer is het vochtgehalte veel hoger. Dit vinden katten vaak niet alleen smakelijker, maar helpt je kat ook nog eens zijn vochtpeil hoog genoeg te houden. Katten zijn van nature namelijk matige drinkers en ieder extra beetje vocht helpt. Droogvoer bevat uiteraard minder vocht, slechts 7% tot 10%. Voordeel is wel dat het langer houdbaar is en daardoor langer lekker blijft voor de kat. Belangrijk is wel dat je kat daarnaast voldoende water drinkt. Een ander voordeel van droogvoer is, dat het helpt tandplak en tandsteen te voorkomen. Minder gebitsproblemen dus! Je kunt droogvoer uiteraard ook combineren met natvoer. Dan weet je zeker dat je kat voldoende vocht binnenkrijgt.

Gezondheid van zowel katten als van mensen begint vaak bij de voeding. Katten hebben verschillende levensfasen, met ieder weer andere behoeften. Dit is precies waarom Whiskas samen met dierenonderzoekscentrum Waltham  uitgebalanceerd droogvoer voor katten heeft ontwikkeld. Voor iedere leeftijd de juiste samenstelling voedingsstoffen met keuze uit een aantal smaken. Nieuwsgierig naar wat jouw kat ervan vindt? Probeer dan nu de vernieuwde Whiskas brokjes die volledig afgestemd zijn op de levensfase van jouw kat. Vraag hier een gratis sample aan.

Juiste kwaliteit voeding

De kattenvoeding die je in de supermarkt of dierenspeciaalzaak zaak kunt kopen, zowel droog als nat, zijn complete voedingen. Dit betekent dat alle voedingsstoffen voor je kat erin moeten zitten. Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten om te beoordelen of de voeding van goede kwaliteit is:

-        Zout: sommige fabrikanten gebruiken zout als smaakversterker. Te veel zout is niet gezond, net als voor ons mensen. Zout, meestal aangeduid als natrium op de verpakking, is weliswaar nodig voor een goede werking van de cellen, maar te veel moet vermeden worden. Volwassen katten hebben ongeveer 0,03% tot 0,09% zout per dag nodig.

-        Goed verteerbaar: als voeding van goede kwaliteit is, dan is het ook goed te verteren door de kat. Als de voeding niet goed is, zie je dat direct terug aan bijvoorbeeld de ontlasting. Een droge of gebrokkelde ontlasting of een afwijkende geur of kleur is alarmerend.

-        Kijk ook op de verpakking of er geen extra smaak- en geurstoffen aan zijn toegevoegd.

 

Extra’s

Omdat je tegenwoordig alleen maar complete kattenvoeding kunt kopen, is het geven van extra vitamines en mineralen niet nodig. Natuurlijk kun je je kat weleens verwennen met een extraatje zoals kattenmelk, snacks of kattengras. Dat vinden ze niet alleen lekker, maar kan ook bijdragen aan bijvoorbeeld het voorkomen van haarballen.

Eigenlijk zijn er maar een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste voeding voor je kat. Als je hier rekening mee houdt, af en toe wat lekkers geeft en uiteraard goed let op de eetgewoontes van je kat, is het dus helemaal niet moeilijk hem een gezond dieet te laten volgen.